بر اساس قانون مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد تعیین شده و افزایش مهریه پس از عقد از نظر شرعی صحیح نیست و زن و شوهر نمیتوانند پس از عقد مهریه خود را افزایش دهند.
مهریه مالی است که به هنگام عقد ازدواج، مرد متعهد میشود به همسر خود بپردازد. این مال میتواند به صورت نقدی (وجه رایج کشور)، سکه و طلا، سایر اموال منقول یا غیرمنقول مانند ملک، آپارتمان یا خودرو… باشد. این مال به عنوان دین و بدهی بر عهده شوهر قرار دارد. اما گاهی این سوال مطرح میشود که چگونه میزان مهریه را تغییر دهیم؟ در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی افزایش مهریه بعد از ازدواج میپردازیم.
افزایش مهریه بعد از ازدواج
برخی محاکم با این استدلال که مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد نکاح مقرر شده، دعوای مطالبه مازاد بر مهریه را محکوم بر رد می دانند، در مقابل برخی به استناد حکومت اراده طرفین عقد، عدم مخالفت چنین توافقاتی با موازین شرعی، قوانین موضوعه و مقررات دولتی دعوای خواهان را مسموع دانسته و زوج را به پرداخت مهریه مذکور محکوم میکند. بر خلاف کاهش میزان مهریه که در دفتر اسناد رسمی و قالبهای حقوقی متفاوتی چون اقرار، ابراء، صلح، هبه و بذل صورت میگیرد افزایش مهریه، به صورت اقرارنامه رسمی در دفتر خانه اسناد رسمی انجام میشود. در این مورد بین وکلا و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد، در نهایت باید مطابق رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری که بر اساس نظر فقهای شورای نگهبان صادر شده عمل کنند.
یک نظر وجود دارد که بر اساس آن اگر مرد یا زن بخواهند میزان مهریه خود را افزایش یا کاهش دهند، باید آن را در سند رسمی ذکر کنند و در دفترخانه به ثبت رسانند. البته هر گونه افزایش در میزان مهریه مستلزم فسخ عقد ازدواج و جاری شدن مجدد صیغه عقد دائم است، که باید توجه داشت این نظر خلاف شرع مقدس اسلام است. بنابراین بر اساس قانون مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد تعیین شده و افزایش مهریه، پس از عقد از نظر شرعی صحیح نیست و زن و شوهر نمیتوانند پس از عقد مهریه خود را افزایش دهند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر دریافت مهریه از پدر شوهر در چه شرایطی ممکن است؟ را مطالعه کنید.
همچنین بخوانید:
دریافت مهریه از پدر شوهر در چه شرایطی ممکن است؟
ممنوع الخروج کردن مرد برای مهریه
پرداخت مهریه در ایام کرونا چه شرایطی دارد؟
فرار از پرداخت مهریه قابل اثبات است؟
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید