مطالبه مهریه همواره برای صاحب آن وجود دارد، حتی اگر زن در قید حیات نباشد.
مهریه از جمله حقوق قانونی زن است و همین که عقد ازدواج صورت گرفت زن مالک مهریه میشود و این اجازه را خواهد داشت تا مهریه خود را از همسر درخواست کند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی مهریه پس از فوت زن میپردازیم.
با فوت زن مهریه ساقط میشود؟
طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی، هر یک از زن و شوهر پس از فوت دیگری از همدیگر ارث میبرند. مهریه دین و بدهی شوهر است و تا زمانی که پرداخت نشده باشد موظف به پرداخت است و در صورت فوت زن، ورثه او این حق را دارند که از مرد تقاضا مهریه متوفی را داشته باشند و به عبارتی وراث، از مرد طلبکار میشوند. با فوت زن کلیه حقوق و مطالبات او به ورثه وی میرسد که از جمله حقوق زن مهریه اوست که اگر در زمان حیات او از شوهر نگرفته باشد این حق به ورثهاش میرسد از این رو پدر و مادر زن از مهریه وی ارث برده و برای محاسبه مهریه سهم شوهر از مبلغ مهریه کسر و مطابق سهم الارث پدر و مادر به آنها داده خواهد شد.
مهریه زن پس از فوت به ورثهاش میرسد
همانطور که گفته شد مطالبه مهریه همواره برای صاحب آن وجود دارد، حتی اگر زن در قید حیات نباشد. از همین رو وراث زن میتوانند بعد از فوت به نمایندگی از او مهریهاش را از مرد درخواست کنند. به عبارتی دیگر مهریه زن پس از فوت او به وراث وی منتقل شده و میتوانند به قائم مقامی از زن مهریه او را از مرد مطالبه کنند. این در حالی است که مرد نمیتواند از پرداخت مهریه همسر متوفی خود به ورثهاش به هر بهانهای خودداری کند، مگر آنکه مهریه به دلیل قانونی مانند بخشش آن توسط زن یا دریافت آن پیش از فوت، وجود نداشته باشد. بنابراین باید گفت که دین ناشی از مهریه از جمله دیون ممتاز است و حتی در صورت وجود بدهیهای متعدد مرد یا حتی فوت وی، باز هم پرداخت مهریه زن بر سایر بدهیها مقدم است و در الویت قرار دارد. شایان ذکر است که ورثه زن باید مدارکی همچون عقدنامه او را نیز به پیوست دادخواست خود تقدیم دادگاه کنند.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر حق حبس مهریه و شرایط آن را مطالعه کنید.
همچنین بخوانید:
در زمان بخشش مهریه به چه نکاتی باید توجه کرد؟
دریافت مهریه از پدر شوهر در چه شرایطی ممکن است؟
چه کسانی از ارث محروم میشوند؟
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید