همانطور که قانون ازدواج را محترم شمرده و برای نظم بخشیدن به آن قواعدی وضع کرده، طلاق را نیز یک راه حل برای اختلافات و مشکلات جدی در نظر گرفته است.
قبل از طلاق توافقی زوجین باید درمورد همه مسائل و امور مشترک زندگی، اعم از مالی و غیر مالی به توافق برسند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی حقوق زن در طلاق توافقی میپردازیم.
انواع حقوق زن در طلاق توافقی
نفقه
یکی از حقوق زوجه که در مورد آن نیاز به تصمیم گیری وجود دارد، نفقه است. براساس ماده ۱۱۰۷ نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن و البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج. بر همین اساس میزان نفقه همه زنان یکسان نیست و با توجه به شرایط زندگی و عرف تعیین میشود. در خصوص نفقه ممکن است زوجین چند سال زندگی مشترک داشته باشند اما زوجه هیچ وقت نفقه دریافت نکرده باشد؛ در این حالت زن میتواند نفقه این چند سال را درخواست کند.
مهریه
یکی دیگر از مواردی که به زن تعلق میگیرد مهریه است. مهریه دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه دارد. در نوع اول زن میتواند هر زمان مهریه را درخواست کند و مرد موظف به پرداخت آن است اما در مورد دوم در صورتی مرد موظف به پرداخت است که استطاعت مالی داشته باشد. پرداخت کامل یا جزیی از مهریه و یا حتی عدم پرداخت مهریه کاملا وابسته به توافق زن و مرد است. ممکن است طرفین توافق کنند که مقداری از مهریه به صورت یک جا یا اقساط به زن پرداخت شود. با این حال عموما در طلاق توافقی زنان موفق نمیشوند به طور کامل مهریه دریافت کنند چرا که مرد خواهان بخشش مهریه در ازای طلاق میشود و در نتیجه گاهی زن مجبور می شود برای طلاق از مهریه خود بگذرد.
حضانت و نگهداری از فرزندان
بر طبق قانون نگهداری پسر و دختر تا سن ۷ سالگی با مادر است. پسر از ۷ تا ۱۵ سالگی، نزد پدر نگهداری میشود و اگر دختر باشد از ۷ تا ۹ سالگی، نگهداری او با پدر است. بعد از اینکه دختر به سن ۹ سالگی رسید و یا پسر به سن ۱۵ سالگی رسید، خودشان میتوانند انتخاب کنند که با پدر زندگی کنند و یا مادر با این حال در مورد تاقبل از این سن، زوجین به هنگام طلاق میتوانند توافق کنند و تصمیم دیگری بگیرند. گاهی اوقات در هنگام طلاق زنان در ازای حضانت فرزند از مهریه خود میگذرند.
نفقه فرزندان
نفقه فرزندان برعهده مرد است و زن تکلیفی در این مورد ندارد. پدر موظف به پرداخت نفقه است. در مورد نفقه فرزندان، پسر تا سن ۱۸ سالگی و پس از آن تا زمانی که کاری نداشته باشد و دختر هم تا زمانی که مجرد است، به شرط اینکه کاری نداشته باشد، میتوانند از پدر نفقه دریافت کنند.
جهیزیه زن
معمولا زن یک سیاهه از جهیزیه تهیه میکند که به امضا شوهر میرسد و در زمان طلاق زن میتواند جهیزیه خود را با خودش ببرد. در صورتی که طرفین در مورد مسائل مهم زندگی مانند مسائل مالی، حضانت و نفقه فرزندان، هزینههای رسیدگی به پروسه طلاق، جهیزیه، اجرتالمثل و غیره توافق کنند، پروسه طلاق سادهتر میشود و در زمان کوتاهی به اتمام میرسد.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر حضانت دائم فرزند را مطالعه کنید.
همچنین بخوانید:
طلاق غیابی و نکاتی که باید بدانید!
چه زمانی میتوان اقدام به گرفتن طلاق غیابی کرد؟
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید